top of page

Таблица на разделното хранене


От всички диети и режими на хранене на този свят има един, който е най-важен – този на Разделното хранене! Колкото и сложно да звучи, всъщност е много просто – принципът на разделното хранене е просто разделен подход към употребата на продуктите, които имат несъвместим начин на разграждане и усвояване в храносмилателната система. Принципът не е измислен от човека. На него се основава храненето на целия животински свят. Това е, което нашият организъм най-обича!

И човекът би се хранил по същия начин, ако не беше се научил да обработва храната си – да я вари, пече и пържи, да я подправя, да смесва вкусовете и да експериментира без умора! А обратната страна на постоянно подобряване на вкуса е право пропорционалното влошаване на нейното възприемане от тялото. На яденето се дължат пълнотата, задухът, високото кръвно и ред други заболявания. Част от смесената храна не се разгражда и загнива, а продуктите от разпада се оказват в мастните тъкани.

Макар че основният принцип на разделното хранене е ясен, съществуват някои малки различия в начините на комбиниране на храните. Тук ще се запознаете с таблицата за разделно хранене на немската природолечителка и писателка Урсула Зум.

Таблицата разделя храните на: - въглехидратни;

- белтъчни;

- неутрални от тип 1;

- неутрални от тип 2.

Основни правила са: 1. Да не се смесват на едно ядене въглехидратни храни с белтъчни. 2. Неутралните от тип 1 и 2 може да комбинирате както с въглехидратни, така и с белтъчни продукти.

Въглехидратни храни

Пълнозърнести житни растения или техни изделия

Овес, ечемик, просо, пшеница, ръж, пълнозърнест хляб, сладкиши или кексове от пълнозърнесто брашно, пълнозърнести макарони, макарони от твърд пшеничен грис, кафяв ориз, картофи.

Плодове

Банани, меки ябълки, свежи смокини, свежи фурми, чисти сушени плодове..

Средства за подслаждане

Кленов сироп, мед, сироп от круши или ябълки. В малки количества тези подсладители може да се използват и за белтъчни ястия.

Други

Картофено нишесте, пудинг, бира.

Белтъчни храни

Сготвени меса

Печено месо, гулаш, пържоли, кайма, пуешки шницел, гъше месо, патица.

Сготвени риби

Сьомга, треска, костур, калкан, риба тон, пъстърва, морска треска.

Всички сирена, които се нагряват при производство

Бяло сирене, кашкавал, едам, есром, гауда, хаварти, тилситер, яйца, а също и мляко с каквато и да е масленост.

Плодове

Ананас, грейпфрут, кайсии, касис, киви, круши, лимони, личи, манго, малини, мандарини, папая, портокали, праскови, сливи, череши, ябълки, ягоди.

Напитки

Плодови сокове, бяло и червено вино, розе, шампанско.

Други

Сушени домати, оцет.

Неутрални храни тип 1

Тези храни използвайте с мярка (30 – 50 гр на ден).

Мазнини

Студено пресовани масла, краве масло, кокосово масло и други растителни мазнини, соеви и всякакви пълномаслени млечни продукти (напр. кисело мляко, заквасена сметана, извара, сметана, мътеница, пресечено мляко, кондензирана сметана), соева сметана, тофу.

Неутрално сирене

Всички видове сирене с над 60% мазнина и такива, които се правят от сурово прясно мляко (напр. сирене Алгой, ементалер, апенцелер, пармезан).

Сурови, сушени или пушени колбаси

Сурови или пушени наденици, сурова шунка, филе от сьомга, салам.

Сурови, мариновани или пушени риби

Пушена сьомга, пушена херинга, херинга, скумрия, змиорка.

Ядки и семена

Лешници, орехи, бадеми, кокосови орехи, слънчогледови семки, сусам, мак, фъстъци.

Слаб оцет

Плодов оцет, квас (напитка), смокинов оцет, отлежал балсамов оцет.

Неутрални храни тип 2

Тези храни може да се използват без ограничения.

Зеленчуци

Авокадо, алабаш, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, градинска жлъчка (вид салата), грах, домати (пресни), зеле, зелен боб, зелена салата, карфиол, кисело зеле, китайско зеле, козя брада (зимно аспержи), краставици, къдраво зеле, лук, манголд, моркови, савойско зеле, салата айсберг, спанак, тиквички, патладжан, полска салата, праз, репички, ряпа, фенхел (главест копър), царевица, целина, червено зеле, червено цвекло, чушлета, цикория, чесън, чушки.

Гъби

Печурки, кладница, пачи крак, бели гъби или други горски гъби.

Кълнове и разсад

Кълнове от боб мунго, соеви кълнове, люцерна и др.

Други

Стафиди, боровинки, маслини, мая, зеленчуков бульон, белтък, желатин, агар агар, подправки, горчица, билкови чайове, стевия.

Разделно хранене всеки ден

Принципите на разделното хранене са прости: 1. Въглехидрати и протеини НЕ се комбинират помежду си.

2. Зеленчуците са съвместими и с двата типа храни, 3. Мазнините също са съвместими с двата типа храни, но в по-малки количества.

4. Плодовете по възможност са отделени от всички други видове хранителни продукти.

Внимание към следните комбинации!

Различни по вид нишестени храни се комбинират без проблеми, а това са всички зърнени продукти и картофи, но и бананите. В този смисъл, ако решите да приготвите някое екзотично ястие, като например ориз с банани, можете да сте спокойни.

Различни по вид белтъчни храни НЕ се съчетават добре!

Не бързайте да се разочаровате, всичко е въпрос на навик, а промяната наистина си заслужава! За ваше улеснение ви предлагам тази схема на възможните и неподходящите комбинации в компактен вариант, за да можете да я използвате всеки ден. Разпечатайте си я, за да я имате винаги под ръка.

Вместо въглехидратни храни в схемата присъстват нишестените, които са подгрупа на въдлехидратните (другите са с високо съдържание на захар). Нишестените представляват по-голяма част от категорията на въглехидратните храни и се срещат значително по-често в различни комбинации.

За любознателните

Комбинирането на храните в разделното хранене се базира на това, кои ензими са необходими за разграждането им в стомаха. Ензимите, необходими за белтъчните храни са коренно различни от тези за въглехидратните. От друга страна пък има и друг критерий – колко време е необходимо на една храна да бъде усвоена. В статията за реда на приемане на храните е обяснено колко време е необходимо за усвояването на повечето храни и как да не се застояват ненужно дълго в стомаха.

Всъщност, правилното хранене не е толкова сложно колкото изглежда, но ние го правим такова. Нужни ли са ни наистина толкова сложни сладки и ястия, състоящи се от десетки съставки, за да сме сити, пълни с енергия и здрави? Доброто здраве изисква добро храносмилане, затова се стремете да ядете възможно най-прости храни, които по възможност да не комбинират повече от 2-3 съвместими помежду си продукта.

По материали от: http://blog.dalia-probg.com/

За мен

Дълга е историята на премеждията и препятствията, които преодолявах през голяма част от жизнения ми път, но те ме подтикнаха към непрекъснато търсене и опознаване на самата моя същност. В тази насока вървях с натрупване на много информация в различните области на познанието за духа и тялото. Промениха се убежденията ми и на въпросите за успеха в живота, започнах да получавам различни отговори от тези, с които бях израснала.​

Сега моят ден е запълнен от дейности, които ми дават увереността, че правя най-доброто на което съм способна. Поемам отговорността да вървя по пътя, който диктува сърцето ми, а той е изпълнен с много вълнения – такива, каквито съм си избрала, да носят удовлетворение, здраве, вдъхновение! Всички са обвързани с мисията ми да помагам на хората да преобразяват света около себе си, да бъдат свободни,  хармонични  и осъзнати, да разбират своето здраве и избират своето благоденствие!

bottom of page