top of page

В прегръдката на вятъра


"Понякога се изпълвам със съжаление към себе си, но Великите ветрове винаги ме носят през небето."

Поговорка на индианското племе Оджибуей

Най-важното, когато ни боли или сме отчаяни, е да не позволим на тези чувства да проникнат във всичко и да променят усещането ни за света. Трябва обаче да внимаваме и да не ги сдържаме, за да не заразят усещането ни за себе си. Някъде между тези две крайности се крие животът на здравословното изразяване – умението да не приемаме всичко лично и да не заливаме света с проблемите си.

Вътрешната работа е най-трудна, когато сме тъжни и уплашени, защото тогава лесно можем да се подадем на силата на тези емоции и да повярваме, че възможностите в света са малко и ние сме недостойни за тях. Така спираме да чувстваме истината и губим връзка с Великите ветрове на живота.

Животът обаче си има начини да ни носи напред, независимо дали го съзнаваме. Както потокът носи и гладните, и спящите риби по течението, така и Великите ветрове носят и развълнуваните, и мирните сърца към утрешния ден.

Ето защо смисълът на молитвата – дори в миговете, когато имаме най-малко желание да се молим, не е възможността да получим нещо, а да възстановим връзката си с могъщото течение на живота.

Поседете в тишина. След време безмълвно се отворете за молитва.

Дишайте бавно и се помолете да почувствате Великите ветрове, които ви обгръщат.

Дишайте равномерно. Почувствайте как дъхът ви се слива с теченията на живота.

Из "Книга за пробуждане" от Марк Непо

................................................................................................................................................................................................

Марк Непо е поет, философ и автор на няколко книги за духовно израстване. „Книга за пробуждане“ е издадена през 2000 г., но истинското й преоткриване е през 2010 г., когато Опра Уинфри я провъзгласява за една от най-хубавите и вдъхновяващи книги, които е чела. Това е книга на тайнствата. Тя ни води към изобилието от чудеса в ежедневието, към малките дарове, с които сме заобиколени.

В книгата ще откриете 365 послания и медитации - за всеки ден от годината. Вдъхновяващи истории и размисли, които ни помагат да събудим скритата сила на душата си и да открием своя път към радостта.

Авторът на тази книга е бил болен от рак. Преживяното го е разтърсило, принудило го е да преосмисли кое е важното в живота. Сега той ни кани да погледнем през неговите очи и сърце, за да се събудим за собствения си живот. Оцелял след изпитанието, Марк Непо е съхранил жаждата и мъдростта на умиращия, благодарен за възможността да посрещне всеки нов ден.

В прозренията на този мъдър, космополитен човек, който черпи от световната съкровищница от духовни традиции: будизъм и християнство, суфизъм и фолклор, можете да откриете отразени собствените си търсения, крушения и полети на духа. Той ще ви накара да се замислите върху приятелството и прошката, страха и вярата, изпитанията и благодатта, слабостта и величието на човека. Но най-вече ще ви припомни болката, чудото и мистерията на любовта.

За мен

Дълга е историята на премеждията и препятствията, които преодолявах през голяма част от жизнения ми път, но те ме подтикнаха към непрекъснато търсене и опознаване на самата моя същност. В тази насока вървях с натрупване на много информация в различните области на познанието за духа и тялото. Промениха се убежденията ми и на въпросите за успеха в живота, започнах да получавам различни отговори от тези, с които бях израснала.​

Сега моят ден е запълнен от дейности, които ми дават увереността, че правя най-доброто на което съм способна. Поемам отговорността да вървя по пътя, който диктува сърцето ми, а той е изпълнен с много вълнения – такива, каквито съм си избрала, да носят удовлетворение, здраве, вдъхновение! Всички са обвързани с мисията ми да помагам на хората да преобразяват света около себе си, да бъдат свободни,  хармонични  и осъзнати, да разбират своето здраве и избират своето благоденствие!

bottom of page