top of page

Каква е тайната на популярността на Биологично активните добавки и как могат да помогнат на здравето


Във всички страни на света към Витаминно минералните комплекси се отнасят особено позитивно. Лекари от различни специалности, даващи препоръки при определени заболявания, винаги започват с ВМК. Ако те не помагат или в човека се наблюдава остра форма на заболяване, тогава се прибягва към лекарствени препарати.

ХОРАТА ЧЕСТО СЕ МЪЧАТ И СТРАДАТ НЕ ОТ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ, А ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА НА ПРОВЕЖДАНОТО ЛЕЧЕНИЕ

Сега фарминдустрията се развива особено стремително и това води към негативни последствия. На четвърто място сред причините за количеството на болните се явяват лекарствените заболявания. Често хората се мъчат и страдат не от хронични болести, а от последствията на провеждащото се лечение. Ние прекрасно знаем, че приемайки лекарства, лекуваме едно, а друго повреждаме. Лекарствата са ни нужни, когато трябва бързо да се спаси човекът от смърт – инфаркт, инсулт, тежка пневмония и много други проблеми лекуваме с таблетките. Но после идва въпросът с рехабилитацията. Тук е много широкото поле на действие за Витаминно минералните комплекси и Биологично активните добавки.

Към биодобавките може да се отнасяте по различен начин, но ползата от тях е очевидна и несъмнена. Първо: ние всички говорим за това, какво е нужно за да съхраним здравето на човека? Това е логично и разбираемо. А как? Здравословен начин на живот, физическа активност. Да, те играят своите роли. Но калцият и витамините от това в организма няма да станат повече. Масаж, акупунктура и физиотерапия? Да, разбира се! Но отново микроелементите от това в тялото няма да се увеличат. ВМК не са лекарства, при тях няма предозиране, дори ако човек е взел наведнъж цял флакон от тези добавки. Те ще бъдат усвоени по същия начин, както обикновената храна. И ВМК няма странични ефекти. Организмът, от което не се нуждае, ще го изведе през отделителните органи, както храната: през бъбреците, червата, чрез потта, дишането и т.н.

Може да намерите БАД не само в аптеките, но също така и по рафтовете на магазините за хранителни стоки като функционална храна, тъй като те са добавка към храната. Това е нещо, което човек не получава или недополучава по време на живота си от ежедневната диета. Задължително изискване към БАД е това, че те трябва да бъдат безопасни, натурални и да съдържат малки дози съставки (около дневно изискване).

Биологично активните добавки подлежат на специално сертифициране. Те се проверяват за качество. Те не трябва да съдържат радиоактивни частици, плесени, соли на тежки метали. Поради това БАД могат смело да се купуват, но преди това си струва да се консултирате със специалисти – диетолози и нутриционисти.

НАШЕТО ТЯЛО Е РАЗЧЕТЕНО ЗА 120-150 ГОДИНИ, НО НИЕ НЕ УМЕЕМ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ.

Длъжен съм да назова един от най-известните хора - д-р Лайнус Карл Полинг. Той е роден през 1901 г. и починал през 1993 г. По предложение на Световната здравна организация и ЮНЕСКО той ръководи комисия, която включва водещи учени, изучаващи в края на 80-те години на миналия век въпроса, защо продължителността на човешкия живот не може да бъде увеличена. Например средната стойност за Русия е от 60 до 70 години, въпреки че генетиците са доказали, че човешкото тяло е първоначално проектирано за не по-малко от 120 до 150 години експолатация.

Средно 65-75 години днес е норма. В продължение на 10 години са проведени проучвания в различни страни. И именно Полинг съумява да се обоснове и докаже от научна гледна точка, причините и механизмите за развитието на различните заболявания. Освен това той дава препоръки, кое може значително да подобри качеството на живота на хората за кратко време. Той е основателят на такова направление като ортомолекулярната медицина, която използва вещества - ортомолекули, които по напълно естествен път идват в човешкото тяло - чрез храната или просто защото се намират поначало в нашия организъм.

Това са жизненоважни вещества - витамини, минерали, аминокиселини, фосфолипиди, мастни киселини и др., които нашият организъм не е в състояние да синтезира самостоятелно. За да може човек да живее здрав и и да се чувства работоспособен, природата е създала човешкият организъм, така че те да постъпват с постоянен приток в тялото му във вид на хранителни микроелементи. В САЩ учените от Университета по ортомолекулна медицина и Полинг разработват състава на различни Витаминно-минерални комплекси и дават препоръки за тяхното прилагане.

Към сегашния момент, всекидневно повече от 80% от населението на САЩ приема Витаминно минерални комплекси. В Япония - това са 93 - 98% от населението. В Европа показателите варират, но средно това е около 72%. В Русия - само 30 - 38% от хората приемат Биологично активни добавки.

Необходимо е да се разбира, че ВМК и БАД, доколкото съдържат малки дозировки, не дават бърз ефект. А всички сме свикнали с бързата помощ. Изпиеш хапче - зъбът спира да боли. Някъде има подуване - погълнато е диуретично хапче, отокът спада. Ефектът от лекарствените препарати бързо идва, но и бързо преминава. Когато приключи ефектът на хапчето - проблемът се връща. А ВМК започват да действат само след две-три седмици след началото на приема, защото това е всъщност метаболитна терапия - оказване помощ на човека, за възстановяване на неговия метаболизъм. Преди време казваха, че всички проблеми идват от нервите, само една болест - венерическа - от удоволствието. И мнозина все още мислят така. Всъщност, източниците на всички заболявания са различните видове метаболитни нарушения, които предизвикват различни здравословни проблеми.

Всеки ден тялото ни се нуждае от 600 до 700 различни есенциални вещества, тоест тези вещества, които не се синтезират в тялото, но трябва да идват с храната. Ако това се изпълнява, тогава всичко ще бъде наред и ще можем да изживеем своите 120-150 години. Но проблемът е, че от дневната дажба, вместо от 600-700, получаваме 200-230 от тези вещества. Ако до 35 годишна възраст тялото се опитва да функционира с някои резерви, то с времето неговите резерви бързо приключват. И над 35-годишна възраст не е лесно, да се намери здрав човек..

Към сегашния момент, ако човек иска да запази здравето си, трябва редовно да приемате Биологично активни добавки, а не само по време на обостряне на някаква болест. Това не са лекарства - няма нужда да се правят прекъсвания.

По материали от: m.business-gazeta.ru

За мен

Дълга е историята на премеждията и препятствията, които преодолявах през голяма част от жизнения ми път, но те ме подтикнаха към непрекъснато търсене и опознаване на самата моя същност. В тази насока вървях с натрупване на много информация в различните области на познанието за духа и тялото. Промениха се убежденията ми и на въпросите за успеха в живота, започнах да получавам различни отговори от тези, с които бях израснала.​

Сега моят ден е запълнен от дейности, които ми дават увереността, че правя най-доброто на което съм способна. Поемам отговорността да вървя по пътя, който диктува сърцето ми, а той е изпълнен с много вълнения – такива, каквито съм си избрала, да носят удовлетворение, здраве, вдъхновение! Всички са обвързани с мисията ми да помагам на хората да преобразяват света около себе си, да бъдат свободни,  хармонични  и осъзнати, да разбират своето здраве и избират своето благоденствие!

bottom of page