top of page

Каква е тайната на популярността на Биологично активните добавки и как могат да помогнат на здравето


Д-р Ринат Галимов, нутрициолог, кандидат на медицинските науки: „В Япония не взимат на работа тези, които не приемат БАД.

Ежедневно в Америка повече от 80% от населението приема препарати с витаминно-минерален комплекс, в Япония това са 93-98% от населението. В Западна Европа показателите варират, но средно това е 72%. В Русия – между 30-38% от хората приемат БАД. (За България не намерих данни, но предполагам, че процентът е приблизителен до този в Русия.) Какво трябва да знаете за Биологично активните добавки и защо те са необходими? - това и много други неща разказва ендокринолога, нутрициолога и Кандидат на медицинските науки д-р Ринат Галимов.

Всеки ден в Япония повече от 93 - 98% от населението приема витаминно-минерални комплекси.

КАК ЯПОНИЯ СПАСИ СВОЯТА НАЦИЯ?

Към днешния ден темата за БАД е животрептяща и много важна. Слава богу, че към този въпрос се пробуди интересът в хората. Не само в обикновените, но и в специалистите, които работята в областта на здравословното хранене. Но трябва правилно да се разбере, какво е това БАД, към какво да ги отнесем и въобще какво е това явление, което се появи в XXI век. Всъщност в цял свят препаратите и продукцията на натурална основа широко се използват от лекарите повече от 30 години. Органичното лесно се усвоява от организма, лесно влиза в обменните процеси като храна и лесно се изхвърля от организма, когато има нужда.

Какво трябва да разбираме под термина „БАД”? Термините „витаминно-минерален комплекс” (ВМК) или „биологически активен комплекс” (БАД), в пълнота отговарят на съдържанието им. ВМК и БАК намират много широко приложение в медицината. Световен лидер в областта на приемане на БАД се явява Япония.

Конкретни цифри: В 1961 година, след бомбандировките над Хирошима и Нагасаки, за съжаление се наблюдава голям проблем със здравето на населението: спаднала раждаемост и понижена продължителност на живота. През 1961 година продължителността на живот на японците е била 54 и 56 години за мъжете и жените съответно. Раждаемостта спаднала дотолкова, че числеността на населението се съкратила до 19 млн. човека. Нещо трябвало да се направи. Правителството на Япония субсидирало специални изследвания, а учените съставили държавна програма, която така и наименовали: „Програма за спасението на нацията.” Три основни задачи поставили пред японското общество:

  • почистване на земята от радионуклеиди, за да се изравни радиационния фон;

  • цялостен медицински контрол на 100% от населението;

  • оптимизиране на храненето с морски продукти и хранителни добавки Достига се дотам, че сега при прием на работа човекът попълва анкета, в която стои задължителна за попълване графа: „ БАД на какви фирми приемате?” Този въпрос може да се формулира и така: „Имате ли грижа за съхраняване на своето здраве или не?” Ако човекът не отговори в тази графа или напише накаква съмнителна фирма, то него не го приемат на работа. Такъв специалист икономически не е изгоден за работодателя. Това се оказал много правилен подход. Само за 50 години продължителността на живот на японците се увеличила на 80 години. Оказва се, че за едно поколение се получава такава положителна промяна. Естествено, на тези хора се е увеличило и качеството на живот, защото те започнали по-малко да боледуват. Но най-интересното е, че възпроизводството се увеличило. Към днешна дата населението на Япония е равно на числеността на Русия – 138 млн. човека! По материали от: m.business-gazeta.ru

Следва продължение

За мен

Дълга е историята на премеждията и препятствията, които преодолявах през голяма част от жизнения ми път, но те ме подтикнаха към непрекъснато търсене и опознаване на самата моя същност. В тази насока вървях с натрупване на много информация в различните области на познанието за духа и тялото. Промениха се убежденията ми и на въпросите за успеха в живота, започнах да получавам различни отговори от тези, с които бях израснала.​

Сега моят ден е запълнен от дейности, които ми дават увереността, че правя най-доброто на което съм способна. Поемам отговорността да вървя по пътя, който диктува сърцето ми, а той е изпълнен с много вълнения – такива, каквито съм си избрала, да носят удовлетворение, здраве, вдъхновение! Всички са обвързани с мисията ми да помагам на хората да преобразяват света около себе си, да бъдат свободни,  хармонични  и осъзнати, да разбират своето здраве и избират своето благоденствие!

bottom of page